מידע על שוויץ

שוויץ היא מדינה אלפינית מוקפת יבשה. היא גובלת בגרמניה בצפון, אוסטריה וליכטנשטיין במזרח, איטליה בדרום, וצרפת ממערב. באזורים הגובלים בצרפת ובאיטליה ניכרת השפעה תרבותית רבה מאד של מדינות אלו. שוויץ בנויה כקונפדרציה (איחוד) של 26 קנטונים, שהם למעשה מחוזות אוטונומיים בנושאי חינוך, בריאות וחוק, ושונים זה מזה במידה ניכרת. מבנה זה של שוויץ דומה לחלוקה למדינות בתוך ארצות הברית. בין 60% עד 70% אחוז משטחה של שוויץ הוא הררי, ויותר ממחצית שטחה גבוה מ-1,000 מ'. שוויץ מחולקת לשלושה אזורים טופוגרפים: הרי האלפים, המישור, שהוא בעצם ארץ הביניים הקרויה רמת שוויץ, והרי היורה. הרי האלפים מכסים בערך שני שליש משטחה של שוויץ. רכס הרי היורה, שהם הרים נמוכים יותר, מכסה עוד כעשירית משטחה, ורק פחות משליש הם מישור. כמו כן היא גם אחת ממדינות אירופה העשירות ביותר במים עם כ-1550 ימות קטנות וגדולות ונחלים רבים, ושלושה נהרות גדולים - ארה, ריין ורון. בשוויץ גם יערות מסוגים שונים, אלונים, אשורים, אשוחים, ועוד, כתוצאה מריבוי המים במדינה ומהטופוגרפיה המגוונת.

 

כאמור, רכס הרי האלפים מכסה 60% משטחה של שוויץ ונמצאים בחלקה הדרומי והמזרחי של המדינה. הפסגה הגבוהה ביותר היא פסגת דופורשפיצה הנמצאת בדרום שוויץ ,על רכס מונטה רוסה הגובלת עם איטליה. באזור זה יש את הריכוז הגדול ביותר של פסגות שגובהן מעל 4,000 מ'. אזור זה מכוסה בקרחונים. כאן גם אתרי הסקי היוקרתיים, סנט מוריץ ודאבוס. מעברי הרים רבים בהרי האלפים מקשרים את שוויץ עם המדינות השכנות ומהווים נתיב תחבורה מרכזי. מרבית מעברי ההרים נסגרים בחורף בשל השלגים, ומתחת לחלקם ניתן לעבור במנהרות.

   

   

אורך רכס הרי היורה הנמצאים בצפון מערב שוויץ הוא 200 קילומטרים. הרכס מכסה 10% משטחה של שוויץ. הרי היורה הם הרים עתיקים מבחינה גיאולוגית, שנמצאו בהם לראשונה סלעים מתקופת היורה ומכאן שמם.
    
השפלה של שוויץ הוא יחסית אזור מישורי המשתרע בין הרי האלפים להרי היורה, ומכסה 30% משטחה. באזור זה יש אגמים רבים. שני האגמים הגדולים, אגם קונסטנץ בצפון-מזרח ואגם ז'נבה בדרום-מערב. אזור זה הוא האזור המפותח ביותר בשוויץ וכן גם מהווה את האזור המאוכלס בצפיפות הרבה ביותר, וכולל את כל הערים הגדולות: ציריך, ז'נבה, באזל, לוזאן, ברן, וינטרטור, סנט גאלן. זהו אחד האזורים המתויירים ביותר בשוויץ. העיירה אינטרלקן ואזור יונגפראו נמצאים גם הם באזור זה.

   

כל שלושת הנהרות הגדולים החוצים את שוויץ, מוצאם בהרי האלפים. נהר האָרֶה נחשב לנהר הלאומי של שוויץ. הוא מתחיל באלפים ונשפך אל תוך נהר הריין. נהר הריין זורם צפונה מהאלפים ונכנס אל תוך גרמניה. לפני הגבול עם גרמניה הוא יוצר את מפלי הריין, שהם המפלים הגדולים ביותר באירופה. נהר הרון הזורם מרכס סנט גוטהרד לכיוון מערב עובר דרך אגם ז'נבה וחוצה את הגבול לצרפת.

   

         
הניקיון והסדר הן תכונות אופייניות של השוויצרים והן ניכרות בכל פינה ובכל אטרקציה. הם הצליחו לשמר את היופי הטבעי של המדינה בעזרת חוקים קפדניים להגנת הסביבה. הם חוצבים במנהרות לאורך קילומטרים, כדי לא להשחית את הנוף, והם גם דואגים לשמר את הצביון הכפרי בעיירות הסקי, למרות אלפי התיירים. המקומיים נהנים מטיולי טבע ולכן הם דואגים לטפח את מדינתם וכך גם התיירים הרבים הפוקדים את המדינה מידי שנה מצליחים להינות מאתרי הטיול.

   

מתי להגיע לשוויץ

   


בשווייץ האקלים מגוונים ומשתנים לפי האזור והגובה. בהרי האלפים החורף קר ויורדים שלגים, ואילו בדרום, בגבול עם איטליה, קר פחות והאקלים יותר ים תיכוניים. הקיץ הוא עונת השיא מבחינת תיירות. מזג האוויר בתקופה זו נעים, אך המחירים גבוהים והאתרים עמוסים.

   

החורף הוא עונת הסקי בהרי האלפים, והאתרים השונים נפתחים בחודש נובמבר ופועלים עד מרץ-אפריל. החורף הוא כמובן העונה הפופולרית ביותר עבור גולשי הסקי והסנובורד. העונות הטובות ביותר לטיול רגלי הן באביב ובסתיו. מחודש מאי ועד אמצע אוקטובר שורר בשוויץ מזג האוויר הנעים ביותר, קריר וזרימת המים באתרים מגיעה לשיאה וכך גם הפריחה.

   

דרכי הגעה לשוויץ

   
חברות התעופה אל על וסוויסאייר מקיימות טיסות סדירות בין ישראל לבין ציריך וז'נבה. יש טיסות רבות בין שווייץ לערים אירופאיות שונות ואפשר להגיע גם ברכבת או באוטובוס מהמדינות השכנות.

   
מכיוון ששוויץ ממוקמת במרכז אירופה קל מאד להגיע אליה מיעדים רבים באירופה. מכל עיר מרכזית באירופה יש רכבות המחברות אותה עם הערים הגדולות בשוויץ. ישנם קווים המופעלים מידי יום בין פריז לג'נבה או ציריך, כמו כן יש רכבות יומיומיות בין וינה, גרמניה ואיטליה.

   

חברת יורוליינס מפעילה אוטובוסים מהמדינות אוסטריה, קרואטיה, הונגריה, גרמניה, מונטנגרו, פולין, פורטוגל, רומניה, סרביה, סלובקיה, וספרד.

   

ישנם גם אוטוסטרדות המחברות בין שווייץ למדינות שמסביב. כבישים מהירים מגרמניה הם ללא אגרות, בעוד הכבישים מאוסטריה, צ'כיה, צרפת ואיטליה הם כבישי אגרה. מכיוון ששוויץ מוקפת מדינות, והשכרת רכב בשוויץ מאוד יקרה יחסית למדינות אחרות באירופה, הרבה מטיילים מתחילים את הטיול במדינות הסמוכות לשוויץ.

    

   

ויזות ואשרות

   
ישראלים הנוסעים לשוויץ אינם זקוקים לאשרת כניסה.

   
עלויות טיול בשוויץ

     


העלות הממוצעת לחודש בשוויץ גבוהה יחסית למדינות האירופאיות השכנות. ההוצאות הגדולות ביותר הם אמצעי התחבורה הציבורית, לינה ומזון.  מחיר המלון הזול והצנוע ביותר נע סביב המחיר 70/100 פרנק שוויצרי לזוג/ליחיד.

   

ארוחה מלאה עבור זוג יכול להגיע בקלות ל-  50 פרנק שוויצרי לאדם. כדי לצמצם עלויות קונים "פאסים" לתחבורה הכולל רכבות, ספינות, ואוטובוסים. כמו כן, כדאי לבדוק אפשרויות לינה באכסניות כדי להוזיל עלויות. בנוסף, הכנת ארוחות משלך, במקום לאכול במסעדות יעזור לשימור התקציב. לבסוף, כרטיס סטודנט יזכה אותך בהנחות עבור אטרקציות רבות.

   

   

תחבורה בתוך המדינה

   


לשוויץ מערכת תחבורה ציבורית מפותחת ונוחה הכוללת רכבות ואוטובוסים אשר מגיעים לכל מקום. כדאי לרכוש את כרטיס הסוויס פאס המקנה שימוש במספר בלתי מוגבל של נסיעות ברכבות, בספינות, באוטובוסי האלפיניים ובחשמליות ואוטובוסי הערים. כמו כן הוא מזכה בהנחה של 25 אחוז ברכבלים וברכבות הרים.

   

שכירת רכב היא דרך די זולה ונוחה לטייל בשוויץ וגם דרך מומלצת כדי להגיע למקומות המבודדים יותר. הכבישים נוחים, מתוחזקים ומשולטים היטב. במידה ושכרתם רכב במדינה אחרת, תצטרכו לשלם אגרת כבישים חד פעמית כדי לנסוע באוטוסטרדות של שוויץ, וכן חובה לרכוש מדבקה מיוחדת לצורך נסיעה באוטוסטרדות. קיים גם רכבת מכוניות עליה עולים עם הרכב והיא מקצרת את זמני הנסיעה.

   
כמובן, כדאי ללכת ברגל כמה שיותר. שבילי הליכה מסומנים היטב, וחלקם אפילו מותאמים לעגלות ילדים ונכים.

אתרים ואטרקציות מרכזיות

   
בשוויץ פסגות רבות ומגוונות הן מבחינת גובה והן מבחינת עלות כניסה. לפסגות ניתן לעלות ברכבלים. הפופולריים ביותר הינם המטרהורן, היונגפראו יוך, הטיטליס, השילטהורן, הסנטיס והפילטוס. בכדי לבחור יעד צריך לקחת בחשבון תקציב, זמן, וכמובן מזג אויר. כדאי לשלב עלייה לפסגה ברכבל יחד עם מסלול רגלי כלשהו כדי להינות בצורה אופטימלית מהנוף. 

      

          

אתרים ואטרקציות מרכזיות

      


שוויץ הינה מדינה עם ריכוז גבוה של אטרקציות טבע ונוף. חוץ מהרי האלפים הגבוהים המכסים את רוב המדינה, יש בה גם קרחונים המשמשים כאתרי סקי בחורף וכאתרי נוף בקיץ, עמקים, נהרות, אגמים וערים עתיקות.

   

שוויץ נחשבת גם יעד אידיאלי לטיול משפחות והיא מאוד אטרקטיבית לילדים הנהנים מפארקים וקניונים של הטבע.

   

בנוסף לאתרי סקי ישנם גם מגוון עצום של אטרקציות המתאימות לילדים: רכבלים, מגלשות הרים, גלישת אבובים על קרחונים, טיפוס על קרחונים, סנפלינג, פארק חבלים, ראפטינג, שייט, אופניים, קורקינטים, וגלגיליות. אתרים רבים מעניקים הנחות למשפחות עם ילדים.

    

לחץ כאן למאמר המפרט אתרים וערים מעניינות ברחבי  שוויץ

    

פסטיבלים בשוויץ

    


בנוסף לנופים היפים ולמוקדי הסקי הפופולריים, שווייץ גם מציעה עשרות פסטיבלים. מבחר אירועים מומלצים:


פסטיבל הכדורים הפורחים בשאטו דה בחודש ינואר  -  פסטיבל בינלאומי של כדורים פורחים המתקיים מידי שנה בחודש ינואר בעיירה שאטו דה. במשך עשרה ימים מגיעים לעיירה צוותים מרחבי אירופה ומטיסים כאן את הכדורים הפורחים שלהם.    
מיקומה של העיירה, בקצהו של עמק ובין הרים, יוצר משטר רוחות המאפשר לטוס בתנאים נוחים ולמרחקים גדולים. במהלך הפסטיבל מסיבות, תהלוכות ונשפי ריקודים.

    

הפאסנאכט בבאזל בחודש פברואר או מרץ  - זהו אחד הקרנבלים העתיקים באירופה המתקיים במשך שלושה ימים רצופים בעיר העתיקה של באזל. הקרנבל כולל תהלוכות ומצעדים, תחפושות מרהיבות, תאורה מסנוורת והמון רעש.
זהו אחד הקרבלים הגדולים ביותר בשוויץ שהחלה בשנת 1376 והוא נחגג תמיד ביום שני שאחרי "יום רביעי של האפר".

      
התהלוכות של ציריך בחודשים אוגוסט ואפריל  - בציריך כמה אירועי תרבות ופולקלור. פסטיבל ותהלוכת האביב נחגגים בכל שנה ביום שני, השלישי של חודש אפריל בעיר. הפסטיבל כולל תזמורת, אלכוהול ושמחה עד אור הבוקר.

כמו כן, בתחילת חודש אוגוסט ישנה תהלוכה גדולה הכוללת אירוע מוזיקלי גדול עם הופעות של די.ג'ייז בינלאומיים.

    
פסטיבל מוזיקה קלאסית בצרמט בחודש ספטמבר - בעיירה צרמט מתקיים פסטיבל מוזיקה קלאסית בין ה 4-20 בספטמבר ובו משתתפים מוזיקאים ותזמורות מהעולם, כגון הפילהרמונית של ברלין. בנוסף לפסטיבל המוזיקה ייערך במקום גם פסטיבל קולנוע.

    
פסטיבל אנימציה בבאדן בחודש ספטמבר - בעיירה באדן נערך פסטיבל לסרטי אנימציה בין התאריכים 8-13 בספטמבר. זהו פסטיבל בינלאומי ובו מוקרנים מעל ל-300 סרטי אנימציה מכל העולם.

       


פסטיבל יין ברוסין בחודש ספטמבר - בעיירה רוסין הנמצאת באזור ג'נבה נערך פסטיבל יין בין התאריכים 19-20 בספטמבר. מיטב מיצרני היין המקומיים מגיעים לעיירה ומציגים את יינותהם ומאפשרים לקהל להשתתף בטעימות. הפסטיבל כולל גם מוזיקה וריקודים.

    
פסטיבל הפרות בסנט. סארג באוקטובר - בכל שנה לקראת סוף הסתיו, ב- 3 באוקטובר, הפרות יוצאות למסע מההרים בו שהו במרעה בתקופת הקיץ וחוזרות לעיירות ולכפרים. חזרתן מלווה בצלילי פעמוני הענק שסביב צווארן ורבים מתושבי שוויץ משתתפים באירוע. באירוע משתתפים גם זמרי יודל ומקהלות.

    
פסטיבל הסתיו בבאזל בנובמבר - בעיר באזל מתקיים מידי שנה בתאריכים 24 באוקטובר עד ה-1 בנובמבר  יריד החוגג את סוף הסתיו. ביריד מתקני שעשועים לילדים, דוכני אוכל, שתייה ומוזיקה.

    
שוק הבצל בברן בחודש נובמבר - ביום שני, הרביעי של חודש נובמבר, מתקיים שוק בצל למשך יום אחד בשוק במרכז העיר. כל מה שנמכר בו עשוי בצל: פסלים, יצירות אמנות, מאכלים, תכשיטים - הכל מבצל. בסוף אותו יום, ישנם מסיבות סוערות ברחבי העיר, הכוללות קרבות קונפטי, הופעות רחוב, היאבקויות חובבים ותחפושות עשויות בצל.

    
שגרירויות ובתי חב"ד

       
שגרירות ישראל בשוויץ שוכנת בעיר ברן, וכתובתה:
Alpenstrasse 32.
טלפון: 3563500  31 41
פקס: 3563556  31 41
דוא"ל: [email protected] 

    

בתי חב"ד

    

ישנם 5 בתי חב"ד ברחבי שוויץ:

    
באזל Ahornstr. 33
Basel 4054 41-61-301-9023
41-61-321-1759 41-61-301-9024

    
ג'נבה Rue Vergers 5
Geneve 1208 41-22-860-8610
41-22-860-8616 

    
לוצרן Primelweg 4
Lucerne
6005 41-41-361-1770
41-41-361-1790 

    
לוגאנו Via Landriani 3
Lugano
6900 41-91-921-3720
41-78-839-9271 [email protected]

    
ציריך Rudigerstrasse 10
Zurich
8027 41-44-289-7050
41-44-383-9304
41-44-281-1479 41-44-289-7052
[email protected]

    
מידע כללי

    


כסף - המטבע המקומי הוא פרנק שוויצרי ושערו נכון לדצמבר 2011 הוא 1 פרנק =  4.04 ש"ח.

    
תקשורת - הקידומת הבינלאומית של שווייץ היא 41. כשמחייגים מישראל יש להוסיף את הקידומת 41+.

    
שעון - שוויץ מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת, כלומר היא שעה אחת אחורה מישראל.

    
שפה - כקונפדרציה של מחוזות אוטונומיים, תושביה של שווייץ דוברים שפות שונות. במדינה ארבע שפות רשמיות, גרמנית 64%, צרפתית 20%, איטלקית 6.5%, רומאנש 0.5%.
הגרמנית השווייצרית היא ניב המדובר בקנטונים הצפוניים, המזרחיים ובמרכז הארץ.
האיטלקית מדוברת בעיקר בקנטון טיצ'ינו על גבול איטליה, המצוי בדרום הקונפדרציה. כמו כן מהגרים רבים מאיטליה דוברים איטלקית, והם מהווים את הקבוצה הגדולה ביותר מבין המהגרים בשווייץ.
הצרפתית מדוברת במערב ודרום מערב שוויץ, בעיקר בקנטונים ז'נבה, ווֹ, נשאטל, ואלה ופריבורג.
הרומאנש מדוברת על ידי פחות מאחוז אחד מאוכלוסיית שווייץ מעמקי גראובינדן. שפה זו הפכה לשפה רשמית כתגובה של השוויצרים להצהיר על נייטרליות ולא לבחור בגרמנית, איטלקית, או צרפתית כשפה הרשמית. לאחר מלחמת העולם השנייה, קבעו השווייצרים כי כל ארבע השפות יהיו שפותיהם הרשמיות.
כמעט כל תושבי שווייץ דוברים לפחות שתיים משפות המדינה.

    
מתח לחשמל - המתח לחשמל בשוויץ הוא כמו בישראל, 230V.

    

מספר תושבים וחלקותם - בשוויץ כ-7.54 מיליון תושבים

    
לפי חלוקה דתית - קתולים 47%, פרוטסטנטים 44%, אחרים 8%
בעיר באזל, בשנת 1897 התקיים הקונגרס הציוני הראשון שבו הוחלט על הקמת בית לעם היהודי בארץ ישראל, ומכאן הקשר המיוחד ליהודים עם שוויץ. למרות הנייטרליות של שוויץ במהלך מלחמת העולם השנייה, היתה הגבלה במספר הפליטים שקיבלו אישור כניסה למדינה. לאחר המלחמה גברה הגירת היהודים וכיום חיים בשוויץ כ- 15,000 יהודים.

 

כתבות וסיפורי מסע על שוויץ